Sanatate-prin-arte-muzica-limbaj-mamici

Muzica și limbajul mămicilor

Muzica și limbajul mămicilor

Multă lume crede că un copil învață să fie muzical atunci când merge la grădiniță, la școală sau poate atunci când ia prima lecție de pian. Dar, de fapt, copilul nostru învață să fie muzical încă din clipa în care se naște.

Și cum învață bebelușul să fie muzical? Prin interacțiune cu mama lui. Studiile științifice au arătat că noi, mămicile, atunci când vorbim cu  bebelușii noștri, nu folosim același limbaj pe care îl folosim cu adulții sau cu copiii mai mari. E drept, nu era nevoie să se facă studii, noi știam deja.

Așa cum spuneam, s-au realizat studii pe tema asta, iar acestui  limbaj special, în engleză i se spune “motherese”. Noi nu avem, din câte știu eu, un cuvânt special pentru un astfel de limbaj, așa că i-aș spune “mămiceză”. Ce e important de știut este că acest limbaj special conține mult mai multe elemente muzicale decât limbajul obișnuit. Practic, e ceva între vorbire și cântat.

“Cum așa?”, poate că o să mă întrebați.

În primul rând, atunci când vorbim bebelușilor noștri folosim o voce mai înaltă, apropiată de cea cu care cântăm. Conturul muzical al cuvintelor pe care le spunem este mult mai pronunțat, variațiile de înălțime ale sunetului sunt mai ample. Intonația este exagerată și, nu în ultimul rând, frazele sunt mai ritmate, între noi și micuți  se stabilește un dialog ce are o anumită pulsație, un anumit tempo.

Poate că cel mai bine e să ilustrez. Îmi amintesc cum îmi alintam fata, pe Andruni, când era mică și, dacă i-aș fi vorbit ca unui adult, ceea ce îi spuneam probabil ar fi sunat așa:

În realitate, suna cam așa:

De ce e totuși important că folosim un astfel de limbaj, mai muzical, cu bebelușii noștri? Vrem să devină cu toții niște genii muzicale?!?

Tot studiile de care vă spuneam au arătat că  ”mămiceza” are un rol foarte important în comunicarea dintre mamă și copil, în stabilirea unei relații de atașament. Copilașilor noștri pur și simplu le place să le vorbim așa, sunt mai atenți la noi și au reacții mai pozitive decât dacă le-am vorbi altfel. Iar răspunsurile lor sunt la fel de muzicale ca și ale noastre, așa își încep ei educația muzicală. Dar, cel mai important, prin muzicalitatea limbajului reușim să creăm un spațiu comun în care putem dialoga emoțional cu copiii noștri.

Încercăm să creăm pe acest site articole cu conținut de calitate, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu proiectele și activitățile noastre. Dacă vrei să ajuți Asociația Sănătate Prin Arte, o poți face în două feluri: donând – unele donații nu implică costuri financiare, ci doar timp și un pic de răbdare (de exemplu, prin Formularul 177) și, la fel de important, popularizând cauza noastră, dând share pe una din rețelele de socializare – vezi butoanele de share de mai jos.  Mulțumim! 🙏

 

Ți-a plăcut articolul? Atunci abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom anunța când vor apărea noi articole.