Sanatate prin arte - Trainer Angelica Baciu

De ce am înființat asociația ”Sănătate Prin Arte”

De ce am înființat asociația ”Sănătate Prin Arte”

S-a întâmplat în urmă cu 10 ani, la Liceul Special Regina Maria. Copii cu deficiențe de vedere. Unii cu afecțiuni mai grave, unii cu afecțiuni extrem de grave.

Eram acolo pentru a implementa un proiect, un vis al maestrului Marin Constantin, fondatorul Corului Național de Cameră Madrigal, în care sunt artist liric de mai bine de 20 de ani. Un vis ce, foarte curând, prin dirijorul Ion Marin, avea să devină Programul Național Cantus Mundi, program de integrare socială a copiilor prin muzica corală.

Eram printre ei. Vorbeam, povesteam despre ceea ce aveam să facem împreună, cântam…și o fetiță mă privea, fără să clipească, direct în ochi. Așa am simțit. Știam că are deficiențe de vedere, dar nu mi-am imaginat câtuși de puțin că Olguța (așa o cheamă pe minunea aceea ce a dovedit a avea o voce de înger!)…nu vedea deloc!
Mă simțea.

Cântam, învățam împreună un colind, iar ochii îmi erau încărcați cu lacrimi. Lacrimi însoțite, însă, de o stare pe care nu o pot descrie în cuvinte. Admirație aș numi-o acum. Admirație pentru ceva ce compensează, poate chiar depășește abilitatea de “a vedea”. Mi-am imaginat că, deși nu vede, ea simte asta. Ea și alți copii.

La sfârșitul activității m-am apropiat de ea și i-am vorbit, iar ea mi-a oferit o îmbrățișare. Apoi… s-a uitat iar în ochii mei și mi-a spus:  “Inima ta bate la fel de frumos precum sună vocea ta”

De atunci, activitatea mea și studiile au avut obiective legate de copiii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale. Noțiunea de “integrare socială a copiilor” a căpătat un nou sens.

Am întâlnit copii cu sindrom Down, cu autism, copii cu ADHD, copii din centre de plasament care nu știau cum să îmi mulțumească pentru că le-am deschis “o portiță spre lumea cea frumoasă”. Spre o lume pe care, altfel, poate nici nu ar fi avut șansa să o cunoască!

Toți copiii merită să simtă copilăria!  Împreună îi putem ajuta să își descopere acele aptitudini care pot da sens și valoare vieții lor.

2 raspunsuri
  1. Geanina Harabor
    Geanina Harabor says:

    Da, mare dreptate ai. Și eu îmi doresc la fel, ca toți copiii sa fie fericiti cu zâmbetul pe buze și sa facă ceea ce le place. Mult succes in tot ce faci! Îți țin pumnii!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *