Sănătate Prin Arte - Muzica și emoțiile

Muzica și emoțiile

Muzica și emoțiile

Chiar dacă nu ne-am pus problema în mod explicit, cu toții știm că există o legătură între muzică și stările noastre afective. Ascultăm muzică pentru că ne transmite ceva, iar acel ceva naște în noi emoții, unele plăcute, altele mai puțin plăcute, dar în orice caz muzica nu ne lasă indiferenți. Altfel, de ce am mai asculta-o?

Oamenii de știință au încercat să determine care sunt emoțiile pe care le transmite muzica; s-au făcut studii, experimente, s-au emis tot felul de ipoteze, dar nu există un răspuns definitiv și cel mai probabil nici nu va putea să existe. Știința încearcă să fie obiectivă, adevărurile ei vor să fie aceleași pentru toți, dar muzica se adresează însă tocmai subiectivității noastre. Dacă punem doi oameni să asculte o piesă muzicală, trăirile și interpretările pe care le vor da asupra  a ceea ce au simțit nu vor fi niciodată identice. Receptarea muzicii depinde de vârstă, educație, cultura în care te naști și, nu în ultimul rând, de temperamentul fiecăruia.

Totuși, studiile au arătat că există unele emoții asupra cărora cei mai mulți cad de acord că pot fi exprimate prin muzică, iar pentru fiecare emoție există un anumit profil în ce privește tempoul, armonia, melodia, înălțimea sunetelor, timbrul etc. Aceste emoții sunt: bucuria, tristețea, mânia, frica și tandrețea.

Bucuria

Bucuria se exprimă în muzică printr-un tempo relativ vioi, tonalitate majoră și contur  melodic ascendent. Acordurile sunt consonante, sunetele în registrul înalt, iar timbral sunt  favorizate instrumentele cu armonice strălucitoare. Un fragment muzical ce exprimă bucurie este următorul:

 

Tristețea

Tristețea în muzică se poate exprima printr-un tempo mai redus, într-o tonalitate minoră. Melodia are, de obicei, un contur descendent, acordurile minore predomină, iar sunetele sunt mai ales în registrul grav. Un exemplu de melodie tristă  este acesta:

 

Mânia

Mânia se exprimă printr-un tempo alert, acorduri disonante și, mai ales, printr-un dinamism accentuat. Mânia este o emoție ”fierbinte” și de aceea este nevoie ca muzica să transmită cât mai multă energie. Pentru aceasta, elementele de percuție sunt întotdeauna binevenite.

 

Frica

Frica se poate transmite în muzică în special prin disonanță și contrast dinamic. Muzica atonală are de obicei un astfel de efect. În general, muzica nu caută să ne transmită frică, pentru că frica este o emoție profund negativă și cu efect destabilizator asupra psihicului. Excepție face muzica de film, acolo își găsește locul în scenele foarte tensionate. Nu recomand exemplul de mai jos celor slabi de inimă. 🙂

 

Tandrețea

Tandrețea ocupă un loc special în inima mea și tocmai de aceea am lăsat-o la urmă. Celelalte emoții prezentate până acum (bucurie, tristețe, mânie, frică) se încadrează în categoria emoțiilor de bază (pot fi recunoscute universal prin intermediul expresiilor faciale), dar tandrețea nu este considerată o emoție de bază, pentru că nu poate fi recunoscută cu ușurință după expresia facială. Pentru mine, tandrețea este o emoție ce însoțește iubirea, iubirea  trăită statornic și liniștit, ”la foc mic”. Este emoția pe care o trăiești când privești  chipul senin al copilului tău, atunci când tocmai a adormit.

Muzical, tandrețea se poate caracteriza printr-un tempo relativ scăzut, prin acorduri majore și consonante, sunete înalte și melodii cu contur ascendent.

 

Încercăm să creăm pe acest site articole cu conținut de calitate, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu proiectele și activitățile noastre. Dacă vrei să ajuți Asociația Sănătate Prin Arte, o poți face în două feluri: donând – unele donații nu implică costuri financiare, ci doar un pic de timp și, la fel de important, popularizând cauza noastră – dând share pe una din rețelele de socializare (vezi butoanele de share de mai jos). Mulțumim! 🙏

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *