Sanatate Prin Arte - Contagiunea Emotionala

Contagiunea emoțională

Contagiunea emoțională

Nu ți s-a întâmplat ca în preajma cuiva să te simți brusc mai vioi, mai energic? Sau dimpotrivă, să te simți deprimat, anxios? Chiar dacă persoana respectivă nu ți-a zis nimic care să determine emoția respectivă?

În acest caz, e foarte posibil să fi fost afectat de contagiunea emoțională. Contagiunea emoțională este procesul prin care, inconștient, suntem afectați de emoțiile celor din jur. Avem abilitatea de a ”capta” emoțiile care ne înconjoară,  lăsându-ne afectați de ele, fie că sunt pozitive sau negative.

Contagiunea emoțională se transmite prin intermediul canalelor nonverbale. Atunci când două persoane se află într-o conversație, există tendința ca ele să se imite, să-și sincronizeze expresiile faciale, vocea, postura și gesturile. Iar atunci când imităm un comportament nonverbal, avem și tendința de a simți emoția asociată comportamentului respectiv. Dacă, de pildă, încovoiem spinarea, lăsăm umerii  să cadă și înclinăm capul în jos… o să ne cam ia tristețea. Sau încearcă să te gândești la ceva foarte trist în timp ce ai un zâmbet larg… o să vezi că e foarte greu. Fiecare emoție se exprimă nonverbal într-un anume fel, și dacă reproducem expresia nonverbală a unei emoții vom ajunge până la urmă să resimțim și emoția asociată ei, e adevărat că la o intensitate mai redusă. Tendința de sincronizare este automată, inconștientă și cel mai probabil se bazează pe funcționarea neuronilor-oglindă (Vezi articolul Empatia și arta).

Așadar, prin sincronizare, reușim să ajungem pe aceeași „lungime de undă” cu cineva. Depinde însă și de raportul care se creează între diferite persoane. Dacă persoanele se plac, șansele sincronizării sunt ridicate, dar dacă există o relație de adversitate, atunci sincronizarea nu se produce. Iar ceea ce se simțim atunci nu sunt aceleași emoții, ci emoții aflate în opoziție. Așa se întâmplă că, dacă o persoană ce ne este antipatică e veselă, noi nu ne bucurăm odată cu ea, dimpotrivă.

Cine are capacitatea de a produce contagiunea emoțională cel mai mult? În general, cei care-și pot exprima emoțiile cel mai puternic folosind expresiile faciale, vocea, postura. În plus, ei sunt mai puțin sensibili la contagiunea emoțională produsă de către ceilalți. Actorii sunt foarte pricepuți la așa ceva, la urma urmei asta este chiar meseria lor: să transmită cât mai bine emoții. Mai sunt și persoanele care au convingeri puternice și nu se sfiesc să și le exprime, care cred cu adevărat în ceea ce spun și astfel sunt foarte expresive. Expresivi încearcă să fie și cei care vor să ne convingă de ceva (politicienii, oamenii de vânzări etc). Până la un anumit nivel reușesc, dar nu pot fi la fel de expresivi ca cei care trăiesc emoțiile la modul autentic.

Care sunt însă persoanele cele mai sensibile la contagiunea emoțională? Probabil că mamele, pentru că o mamă când are grijă de bebelușul ei este nevoită să comunice exclusiv nonverbal cu cel mic. Cine a stat pe lângă o mămică a văzut cât de repede i se poate schimba starea de spirit în funcție de stările bebelușului ei.

E important să știm ce este contagiunea emoțională pentru că, vrem sau nu, ea există și nu ne putem feri de ea. Sunt de multe ori situații în care stăm în preajma unor persoane și, cu toate că la nivel rațional știm că au cele mai bune intenții, ele ne induc totuși emoții negative. O fac de cele mai multe ori inconștient, pe canalele nonverbale. Dacă suntem atenți la comportamentul nonverbal al acestor persoane, vom putea vedea cu adevărat ce simt și vom putea decide dacă merită să construim o relație sau dacă nu e mai bine să căutăm și să ne înconjurăm de oameni capabili să ne contamineze cu emoții ceva mai bune.

Încercăm să creăm pe acest site articole cu conținut de calitate, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu proiectele și activitățile noastre. Dacă vrei să ajuți Asociația Sănătate Prin Arte, o poți face în două feluri: donând – unele donații nu implică costuri financiare, ci doar timp și un pic de răbdare și, la fel de important, popularizând cauza noastră – dând share pe una din rețelele de socializare (vezi butoanele de share de mai jos). Mulțumim! 🙏

 

Ți-a plăcut articolul? Atunci abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom anunța când vor apărea noi articole.