Muzica-si-Inteligenta-Artificiala 3

Poate crea inteligența artificială muzică?

Poate crea inteligența artificială muzică?

Odată cu lansarea ChatGPT, în toamna anului 2022, interesul publicului pentru inteligența artificială a crescut  brusc și la fel și numărul aplicațiilor care se bazează pe aceasta. ChatGPT este un model de inteligență artificială dezvoltat de către compania OpenAI, specializat în generarea și înțelegerea limbajului natural. Practic, îl poți întreba orice, iar el îți va răspunde și în general va răspunde bine, fiindcă o fost ”antrenat” să ofere răspunsuri pe o vastă cantitate de informație – cam tot ce s-a scris pe internet până acum.

Și pentru crearea de muzică au început să apară tot felul de aplicații care pot genera muzică instrumental-vocală, pornind de la niște indicații scrise. La fel ca în ChatGPT, creezi un ”prompt” prin care dai indicații aplicației ce fel de muzică să-ți creeze. Am vrut să testăm și noi genul acesta de aplicații, ca să vedem ce poate face, iar în continuare vă vom arăta ce a rezultat.

Mai întâi, am dorit să creăm niște versuri pentru un cântec dedicat asociației noastre, ”Sănătate Prin Arte”. Pentru asta, am scris în ChatGPT textul de prezentare a asociației (cel din pagina principală a site-ului) și l-am rugat ca în baza lui să ne creeze o strofă și un refren. A produs asta:

Versurile unui cântec pentru Asociația Sănătate Prin Arte

Strofă

Într-o lume plină de culoare,
Unde arta vindecă orice suflet mare,
Copiii tipici și atipici se adună,
Prin joc și zâmbet, inima-și îngână.

Refren

Sănătate prin arte, visele devin reale,
Emoțiile zboară, prind forme ideale.
Prin muzică, pictură, dans și poezie,
Fiecare copil găsește armonie.

Odată ce am avut versurile, am accesat două aplicații  – Suno și Udio, aplicații care permit în mod gratuit generarea de muzică cu ajutorul inteligenței artificiale. Generarea funcționează la modul următor: introduci versurile (dacă le ai, dacă nu, ți le poate genera chiar aplicația) iar apoi scrii ce gen de muzică dorești (rock, pop, romantic etc).  Se va crea o melodie care va suna ca un produs finit, cu voce și acompaniament.

Interfața unei astfel de aplicații arată precum în imaginea de mai jos:

Sanatate Prin Arte- Generare muzică cu Inteligența Artificială

Așadar, având versurile am început să testăm pe mai multe genuri de muzică.

Am dat o comandă prin care să se creeze imnul asociație noastre în stilul rock.

Ni s-a părut că s-a descurcat destul de bine. Apoi, am optat pentru ceva în stilul pop.

Am zis să vedem cum sună versurile astea și pe un rap.

Și am încercat și genul country.

 

Chiar dacă melodiile ascultate nu sunt capodopere și putem descoperi greșeli, nu putem să nu ne minunăm și poate să ne și îngrijorăm de ce poate realiza acum inteligența artificială și în domeniul muzical, mai ales că suntem abia la început. Și  revenind la întrebarea dacă inteligența artificială poate crea sau nu muzică, răspunsul este: da și nu.

Da, dacă privim crearea muzicii ca un proces formal, care se supune unor anumite reguli. Generarea muzicii cu inteligența artificială  implică utilizarea  unor algoritmi de învățare automată ce sunt antrenați pe seturi de date uriașe, care includ mii de piese muzicale. Prin analiza acestor date, algoritmii învață structuri muzicale, modelele ritmice și armonice, și apoi pot să producă noi compoziții care respectă un anume tipar. De aceea inteligența artificială poate crea piese muzicale în diferite stiluri muzicale.

Nu, dacă ne gândim la ce este în esență muzica, anume un act de comunicare izvorât din trăirile sufletești ale unui artist, dintr-o intenție de a spune ceva într-un anume fel. Softurile nu pot avea intenții, dorințe, vise, regrete, speranțe. Cel puțin, nu încă.

Inteligența artificială și viitorul muzicii

Indiferent de cum va afecta inteligența artificială muzica, sigur este că  o va afecta. Va deveni probabil mult mai ușor să creăm muzică ”generică”, de larg consum, fără a avea cunoștințe muzicale de specialitate. Muzică pentru publicitate, pentru unele evenimente, genul de muzică care nu are nevoie să aibă o amprentă foarte personală.

Cei care vor dori să învețe muzică probabil vor avea parte de ”profesori” virtuali înzestrați cu toate cunoștințele, costul de a fi instruit și a ”intra” în industria muzicală va fi semnificativ micșorat. Industria muzicală în sine probabil va fi cea mai afectată, pentru că se pune problema drepturilor de autor. În ce măsură un cântec creat cu inteligența artificială poate avea drepturi de autor, poate fi monetizat?  Și ce te faci dacă el seamănă foarte mult cu ceva care a mai fost creat? E un viitor tulbure.

Dar, tot ca o posibilă consecință, vom aprecia mai mult evenimentele ”live”, concertele  în care artiștii adevărați știu să creeze acea conexiune magică cu publicul, cântând din adâncul inimii, de acolo de unde algoritmii nu au reușit încă să ajungă.

Încercăm să creăm pe acest site articole cu conținut de calitate, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu proiectele și activitățile noastre. Dacă vrei să ajuți Asociația Sănătate Prin Arte, o poți face în două feluri: donând – unele donații nu implică costuri financiare, ci doar timp și un pic de răbdare (de exemplu, prin Formularul 230) și, la fel de important, popularizând cauza noastră, dând share pe una din rețelele de socializare – vezi butoanele de share de mai jos.  Mulțumim! 🙏

 

Ți-a plăcut articolul? Atunci abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom anunța când vor apărea noi articole.