Sanatate Prin Arte - Ce este terapia prin arta

Ce este terapia prin artă?

Ce este terapia prin artă?

Definită pe scurt, terapia prin artă înseamnă utilizarea activităților artistice și a produselor artistice rezultate din aceste activități pentru a îmbunătăți sănătatea sufletească a oamenilor. Art-terapia ne poate ajuta să vedem mai bine conflictele interioare și blocajele emoționale și să înțelegem ce e de făcut pentru a le rezolva. Terapia prin artă se realizează cu ajutorul unui terapeut cu pregătire în domeniul terapiei, dar și în cel al artelor, pentru a utiliza competent un anumit mediu artistic (desen, muzică, dans) în activitățile terapeutice.

Când este necesară terapia prin artă?

Terapia prin artă este necesară mai ales când comunicarea verbală nu se poate realiza sau se realizează greu – copii de vârstă preșcolară, copii atipici, adulți cu diverse afecțiuni ce le afectează capacitatea de a verbaliza. Ea poate fi însă utilizată cu succes și pentru copii și adulți care pot vorbi, dar le vine mai ușor să comunice prin intermediul artei. Terapia prin artă poate fi singura sau principala intervenție terapeutică sau poate fi folosită ca element adjuvant într-o paletă mai largă de tehnici terapeutice ce se aplică unui pacient.

De ce are arta efect terapeutic?

Aceasta este o întrebare importantă și, pentru a-i răspunde, cred că trebuie mai întâi să facem loc unei întrebări și mai importante: de ce facem artă? De ce e nevoie să alocăm timp și energie pentru așa ceva? Și de ce nu există societate pe lumea asta în care arta, într-un fel sau altul, să nu fie prezentă?

Eu cred că facem artă pentru că doar așa putem exprima în modul cel mai profund ceea ce este în sufletul nostru, emoțiile, aspirațiile, conflictele, trăirile. E drept, avem și cuvinte pentru acestea, dar cuvintele nu spun totul. Avem nevoie de o formă de exprimare mai puțin abstractă, mai senzorială, mai aproape de ceea ce trăim cu adevărat. Noi trăim experiențe, nu cuvinte. Și tocmai de aceea avem nevoie de artă, fiindcă a face artă e în primul rând o experiență  senzorială, facem apel la simțurile și abilitățile noastre pentru a o crea.

Făcând artă, dobândim cunoaștere despre noi înșine, fiindcă orice produs artistic pe care-l realizăm poartă amprenta personalității noastre. E o parte din noi, realizată tot de către noi și pe care, dacă o privim cu un ochi atent, o putem folosi pentru a explora adâncimile sufletului nostru.

Și aici intervine rolul art-terapeutului. El ne poate ghida în procesul de creație artistică, poate interpreta ce am creat și cum am creat, ajutându-ne să ne cunoaștem mai bine și să putem depăși unele probleme. De subliniat, în cazul art-terapiei mai important este procesul decât produsul, nu contează cât de valoros din punct de vedere strict estetic este ceea ce am  creat, ci faptul că el reflectă cine suntem și ce trăim la un anumit moment dat.

Încercăm să creăm pe acest site articole cu conținut de calitate, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu proiectele și activitățile noastre. Dacă vrei să ajuți Asociația Sănătate Prin Arte, o poți face în două feluri: donând – unele donații nu implică costuri financiare, ci doar un pic de timp și, la fel de important, popularizând cauza noastră – dând share pe una din rețelele de socializare (vezi butoanele de share de mai jos). Mulțumim! 🙏

 

Ți-a plăcut articolul? Atunci abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom anunța când vor apărea noi articole.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *