Sanatate Prin Arte - Ce sunt emoțiile estetice

Ce sunt emoțiile estetice?

Ce sunt emoțiile estetice?

Simplu spus, emoțiile estetice sunt ceea ce simțim când suntem în prezența unei opere de artă ori urmărim un act artistic: contemplăm  un tablou, o sculptură, ascultăm un concert, ne uităm la un film sau un spectacol de teatru. Este ceea ne ”mișcă” pe dinăuntru, ne uimește, ne fascinează, creează o conexiune profundă cu obiectul sau actul artistic. Aceste emoții  pot fi destul de intense. Uneori, datorită lor, ne dau lacrimile, simțim fiori pe șira spinării, ori ni se face ”pielea de găină”. Sau râdem zgomotos.

E cu atât mai curios că avem aceste emoții, fiindcă emoțiile estetice, spre deosebire de emoțiile din viața de zi cu zi, nu par să aibă o valoare practică. Ca să fie mai clar: emoțiile propriu-zise apar întotdeauna ca o reacție la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și au drept scop adaptarea la o situație dată, pregătirea unui răspuns comportamental adecvat. De exemplu,  când suntem singuri într-o pădure și auzim un zgomot  brusc de crengi rupte, cel mai probabil se va instaura frica în sufletul nostru, iar frica ne va da motivație și energie pentru a o lua la fugă.

O altă deosebire între emoțiile estetice și cele din viața reală este aceea că cele mai multe emoții artistice au o valență pozitivă, spre deosebire de emoțiile din viața reală, unde valențele sunt mai degrabă negative. Dacă ai de dat un examen și cineva te întreabă ”Ai emoții?”, cu siguranță nu se referă la posibilitatea de a trăi o mare bucurie în acel moment. Sigur, putem trăi  empatic și unele emoții negative în cadrul receptării unei opere de artă, dar de obicei acestea sunt integrate, ”rezolvate” într-un fel sau altul, astfel încât la final avem o stare de bine sau cel puțin senzația de a fi trăit ceva intens și profund. De altfel, defectul capital al unei opere de artă este acela de a nu ne impresiona în niciun fel.

De ce avem nevoie de emoțiile estetice?

Așa cum spuneam, emoțiile estetice nu par a genera un beneficiu imediat pentru noi, și totuși vrem să le trăim: vizităm muzee, cumpărăm opere de artă, participăm la concerte, mergem la spectacole de teatru. De ce facem asta? La ce ne ajută?

Eu cred că facem toate astea pentru că avem nevoie de o ”educație emoțională”. Emoțiile din viața de zi cu zi se produc în ”timp real” și de cele mai multe ori nu avem răgaz să le înțelegem, să reflectăm asupra lor și, dacă sunt emoții negative, să gândim strategii pentru a ne elibera de ele. Aceste emoții sunt trăite haotic și ”amestecat”, adică trăim mai multe emoții în același timp și nu întotdeauna ne este clar ce simțim.

Într-o operă de artă însă, artistul în mod deliberat creează, prin intermediul materialului artistic, emoții pe care le putem percepe mai clar și diferențiat. Mai mult, artistul poate să creeze și un cadru explicativ pentru acele emoții. Când urmărim un film, avem prezentate toate elementele pentru a înțelege de ce un personaj, la un moment dat, simte o anumită emoție. Nu același lucru se întâmplă cu noi, când de multe ori nu știm cauzele emoțiilor noastre, doar le trăim fără să le înțelegem.

Emoțiile estetice sunt totodată și un model pentru cele din viața reală.  Ele au un gen de perfecțiune spre care tindem, iar emoțiile noastre poartă amprenta culturii în care trăim. Vrând-nevrând, trăim și exprimăm emoțiile într-un anume stil, influențat direct și de emoțiile estetice pe care le avem. Tocmai de aceea, trebuie să fim atenți la ce fel de cultură ”consumăm”, pentru că așa cum există mâncăruri mai ”sănătoase” decât altele, așa există și artă mai sănătoasă  pentru suflet.

 

Încercăm să creăm pe acest site articole cu conținut de calitate, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu proiectele și activitățile noastre. Dacă vrei să ajuți Asociația Sănătate Prin Arte, o poți face în două feluri: donând – unele donații nu implică costuri financiare, ci doar timp și un pic de răbdare și, la fel de important, popularizând cauza noastră – dând share pe una din rețelele de socializare (vezi butoanele de share de mai jos). Mulțumim! 🙏

 

Ți-a plăcut articolul? Atunci abonează-te la newsletter-ul nostru și te vom anunța când vor apărea noi articole.